terug

Grote Zaal (Beurs van Berlage)

Grote Zaal (Beurs van Berlage)

Koopmansbeurs, assurantiebeurs etc

De grote zaal was in gebruik als goederenbeurs en ruimde in de loop der tijd ook plaats in voor de assurantiebeurs en de valutahandel. Net als bij de beurzen uit vroeger tijden waren de kolommen gemarkeerd zodat je wist waar je de handelaar kon vinden. Op deze beurs gebeurde dat met het alfabet.

U zult zien dat om en om de tweede kolom telkens moeilijk zichtbaar is. Dat is niet altijd zo geweest. Aanvankelijk was er sprake van mooie lange bogen. Toen het gebouw al na enkele jaren begon te verzakken onder het gewicht van alle baksteen bleek het nodig om extra tussenkolommen te plaatsen tussen de originele bogen. Dat gebeurde op de begane grond, maar u kunt het ook zien boven de schrijfkamer. In die tijd werden ook de trekstangen aangebracht, waarvan in de buitengevel nog de blauwe ankers te zien zijn.

Op de vloer waren aparte plaatsen toebedeeld aan verschillende soorten handelaren: reederijen, cargadoors, handelaars in wijn, tabak, koffie en suiker, koloniale waren. Daarnaast was er plaats voor de assuradeurs, de groothandel, de kamer van koophandel, de bankiers en de kassiers. Een sfeerschets van bankier Beyen, hoe het er hier aan toeging vindt u onder het aparte tabblad/menu-item.

De akoestiek in de beurs en het feit dat aan de galerijen kantoren gevestigd waren, maakte dat een oud gebruik, het beurstrommelen door kinderen, geen doorgang kon vinden. In 1903 werd besloten om als alternatief dan maar te gaan trommelen bij het Paleis voor de Volksvlijt. Dat bleek echter geen succes en het duurde tot 1953 tot de jeugd weer mocht trommelen in de beurs. Dit is te zien in de youtube video. 

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesFoto's J.W. Beyen Youtube Wiki Streetview