terug

Bank van Leening (1614)

Bank van Leening (1614)

De gemeente actief als pandjesbank

In 1614 wordt hier de Bank van Lening opgericht. Dat is een bank waar burgers hun goederen kunnen belenen als ze tijdelijk geld nodig hebben. Een kostbare ring wordt dan bijvoorbeeld in onderpand gegeven en de klant krijgt dan tijdelijk geld. Als de klant het extra geld niet meer nodig heeft kan hij/zij het eigendom weer terugkrijgen tegen betaling van een extra vergoeding aan de bank. Lukt de klant dat niet, dan wordt het goed geveild aan de hoogste bieder. 

De Bank van Lening speelt een belangrijke rol in het voorkomen van woekerpraktijken. De burgers van de stad waren niet meer alleen overgeleverd aan woekeraars, maar konden nu bij de bank uit de eigen gemeente hun goederen belenen. En dat doen ze nog steeds trouwens: per jaar wordt hier nog 100 miljoen euro aan sieraden beleend.

Vaak wordt een bank van lening ook lommerd genoemd, wat afgeleid is van het woord lombard. U kunt zien dat zowel de steeg als de brug bij de Oudezijds Voorburgwal die naam hebben. Lombarden waren de Italiaanse geldwisselaars die tegen hoge tarieven en onderpand geld leenden aan burgers. 

Info ReactiesWiki Foto's Beeldbank Streetview