terug

Beurs van Hendrick de Keyser (1608-1611)

Beurs van Hendrick de Keyser (1608-1611)

Gebouwd naar voorbeeld van de beurs in Antwerpen en Londen

Aan het begin van de zeventiende eeuw groeide Amsterdam en nam ook de handel flink toe. De handel concentreerde zich rond de Nieuwe Brug en de behoefte aan een apart beursgebouw nam toe. Dat was in andere steden al langer gebruikelijk.

In 1607 besloot de Amsterdamse Vroedschap dat er ook in Amsterdam een koopmansbeurs zou moeten komen. De stadsbouwmeest Hendrick de Keyser kreeg opdracht zich hierbij te baseren op de voorbeelden in het buitenland (Antwerpen en London).

De beurs werd gebouwd over het water aan het Rokin, zodat er nog steeds schepen met gestreken mast onderdoor konden varen. De beurs zelf was open tussen 11 en 12 uur en aan de hand van de nummers op de pilaren op de beurs wisten kooplieden elkaar te vinden. De handel op Riga bijvoorbeeld geschiedde tussen de pilaren 42 en 43. 

De meeste handel op deze beurs betrof fysieke goederen, afspraken over scheepsvervoer en verzekeringen. De aandelenhandelaars kregen een plekje helemaal achteraan de beurs, bij de uitgang naar het Rokin.

Info ReactiesWiki Beeldbank Blog Youtube Streetview