terug

Beurs van Zocher (1840)

Beurs van Zocher (1840)

Gezicht op de beurs van Zocher, door Martin Monnikendam

Nadat de beurs van De Keyser was afgebroken werd in 1840 aan het zuideinde van het Damrak een nieuwe beurs gebouwd, naar ontwerp van J.D. Zocher. In de jaren die volgden bleek de beurs van Zocher al snel niet te voldoen, het stijve gebouw viel bij weinigen in de smaak. In 1903 werd het al snel weer afgebroken, nadat Berlage's gebouw gereed was gekomen. 

Koning Willem II stond er op bij de opening aanwezig te zijn, hoewel het stadsbestuur de gelegenheid juist sober had willen houden, vanwege de hoge bouwkosten. Voor de koning en zijn gezelschap werd een uitvoerige lunch op het stadhuis bereid. Burgemeester, wethouders en raadsleden moesten de kosten daarvan, een bedrag van bijna 22 gulden per persoon, zélf betalen.

In het boek: Met z'n achten, door Justus van Maurik, wordt een levendige beschrijving gegeven van het reilen en zeilen aan de beurs. Het personage Klaas Komijn schrijft: 't Eerste wat je opvalt, als je links of rechts binnenkomt, is de vreeselijke tocht. 't is of je opgenomen wordt, vooral als 't Zuidwestenwind is.' Komijn vertelt dat het gebouw, door zijn lelijkheid, ook wel de puist werd genoemd en schetst de plattegrond van de beurs (te zien bij: foto's).

Amsterdam Museum

Info ReactiesFoto's Wiki Beeldbank Streetview