terug

De Nederlandsche Bank (1814)

De Nederlandsche Bank (1814)

Voortvarend initiatief van Koning Willem 1, van de grond gekomen dankzij Weduwe Borski

Toen Nederland in 1814 een zelfstandig land werd, werd Koning Willem 1 uitgenodigd om koning te worden. Door zijn kennis van de situatie in het Verenigd Koninkrijk begreep hij het belang van een goede infrastructuur, een goede centrale bank en internationale handel. 

Snel nadat hij was aangetreden richtte hij De Nederlandsche Bank op. Dit werd een centrale bank die in noodgevallen in staat zou zijn om krediet aan de financiĆ«le sector te verlenen. Dit was een manco dat zich in de 18e eeuw bij diverse crises had doen gelden. Tegelijk ook hoopte hij dat de Nederlandsche Bank als een soort pinautomaat geld kon laten rollen om Nederland in de vaart der volkeren op te stoten. 

Dit laatste is hem niet gelukt: de onafhankelijke directie van de Nederlandsche Bank liet zich niet voor dit karretje spannen. Wat wel gebeurde is dat de Nederlandsche Bank zich geleidelijk aan een centrale rol verwierf in het financiƫle systeem.

De oprichting van de Nederlandsche Bank was overigens een dubbeltje op zijn kant. Willem 1 had de steun nodig van Weduwe Borski-van der Velden om de aandelen van de Nederlandsche Bank in de markt kwijt te kunnen. Zie daarvoor ook het aparte tabblad met informatie.

Dissertatie Roland Uittenbogaard, foto: Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesBorski NPO over DNB Beeldbank Streetview