terug

Koffiehuis Quincampoix (1720)

Koffiehuis Quincampoix (1720)

Bestorming van koffiehuis Quincampoix waar veel (wind)handel plaatsvond

Hier in de kalverstraat bevond zich een koffiehuis met de naam Quincampoix. Die naam verwees naar de Franse Rue Quincampoix in Parijs, waar de Engelsman John Law met de uitgifte van bankbiljetten en aandelen het economisch leven een nieuwe impuls had gegeven. 

Zo rond 1720 was er sprake van een hausseperiode in de markt. Er werden veel aandelen uitgegeven in bedrijven die feitelijk niets voorstelden. Maar de zucht naar geld maakte velen gretig. De Nederlandse dichter Pieter Langendijk stelde de 'windhandel' aan de kaak in enkele toneelstukken. 

Na de zomer van 1720 ging het met de aandeelhandel in Parijs bergafwaarts. En dit sentiment sloeg ook over naar Nederland. En in de herfst van 1720, niet lang na de succesvolle opvoering van de toneelstukken van Langendijk, bestormde een woedende menigte het koffiehuis Quincampoix aan de Kalverstraat. Het interieur werd kort en klein geslagen.

De economische schade was nu, anders dan bij de tulpenmanie, een stuk groter. Veel mensen hadden geld verloren en tot vele tientallen jaren daarna was de animo om in Nederlandse ondernemingen te beleggen klein. Liever leenden investeerders hun geld uit aan landen als Rusland, Oostenrijk etc.

http://www.fransmensonides.nl/1720.htm; Foto: Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesBeeldbank Wiki Streetview