terug

Oude kerk (1213)

Oude kerk (1213)

Havenkerk, huiskamer en beurslocatie

De Oude Kerk, begonnen als kapel in 1213, is ingewijd in 1306 en de oudste kerk van Amsterdam en het oudste (overgebleven) stenen gebouw van de stad. De kerk groeide mee met de stad en bereikte in de zestiende eeuw zijn huidige omvang.

Het Oudekerksplein en de kerk vormden een belangrijk ontmoetingspunt waarin ook armenzorg een plek had. Je zou de kerk in de periode ook bijna de huiskamer van Amsterdam kunnen noemen. Je kon er toen niet alleen kerkbestuurders zien, maar ook schippers, kooplieden, beurshandelaren en behoeftigen.

Tussen 1584 en 1611 mochten de kooplieden in de kerk beurszaken doen. Rond die tijd woonden in het gebied om de kerk, aan de Warmoesstraat, de rijkste personen van de stad.

In het Hoge Koor van de Amsterdamse Oude Kerk, rust onder de echte Amsterdamse elite, ook de eerste Minister van FinanciĆ«n van ons Koninkrijk, onder Willem I: Cornelis Charles Six van Oterleek. Daarnaast is in een graf aan de rand van het Vrouwekoor, of de Mariakapel, Rutger Vlieck begraven. Vlieck was boekhouder van de Wisselbank en werd op 13 mei 1673 "gejusticieerd" - door onthoofding op de Dam. Aanleiding hiervoor was een 20 jaar durende fraude. Vlieck werd nog dezelfde dag in de Oude Kerk begraven.

Website Oude Kerk en Graven op Internet

Info Reacties Streetview