terug

Vreedenburgh (1489)

Vreedenburgh (1489)

Huis van Andries Boelensz (burgemeester en bankier)

Andries Boelensz, (1455-1519) was een schepen en burgemeester van Amsterdam. In de periode van 1496 tot 1517 was hij vijftien keer burgemeester van Amsterdam, en daarmee de op één na langst zittende burgemeester. Als koopman en bankier woonde hij in het huis "Vreedenburgh" aan de Oudezijds Voorburgwal.

Andries Boelensz stamt uit een vooraanstaande Amsterdamse familie van de 15e en 16e eeuw. Uit een 19e eeuwse studie van J. van Wieringen Ghijsbertsz zou blijken dat Andries Boelens het in 1489 toegekende recht van het voeren van de keizerskroon in het wapen van Amsterdam zou hebben verkregen door te zorgen dat de stad Amsterdam geldleningen zou verstrekken aan Keizer MAXIMILIAAN I van Oostenrijk.

De landsheer, Maximiliaan van Oostenrijk, verleende Amsterdam dit recht als dank voor de ruime steun die de stad hem had verleend in de strijd tussen de landadel en de opkomende steden. Landsheer Maximiliaan, die aan de kant stond van de steden, trachtte zijn gezag te vestigen in Rotterdam en Woerden, die in handen waren van de Hoekse adel.

Het recht om de keizerskroon in het wapen te mogen voeren was meer dan een symbolisch gebaar. Het bewijs van keizerlijke bescherming was voor de Amsterdamse kooplieden in het buitenland een gewichtige aanbeveling.

Graven op Internet (H. van Hasselt) en J. Helmers, geschiedenis van het wapen van Amsterdam

Info ReactiesWiki Vondel over Boelensz Streetview