terug

Floriade (1972)

Floriade (1972)

Bijna... de eerste proef met elektronisch betalen in Nederland

In de jaren zeventig was de Gemeentegiro Amsterdam (GGA) druk bezig om haar onafhankelijke positie te verstevigen. Er gingen namelijk stemmen op om de GGA te laten samengaan met de Postcheque- en Girodienst. En daar had het stadsbestuur van Amsterdam, gezien de winst die de GGA als gemeentebedrijf maakte, weinig oren naar.

De directeur van de GGA, de heer Stofkoper, deed daarom zijn uiterste best om met nieuwe technische toepassingen een modern bedrijf neer te zetten. Hij stuurde medewerkers op studiereis naar Amerika en verdiepte zich in het gebruik van betaalpassen, pincode en betaalterminals. 

Voor de Floriade van 1972 benaderde hij, apart van elkaar, de bedrijven Bijenkorf en Albert Heijn. Hij legde ze uit dat ze een unieke kans hadden om samen met de GGA in het Amstelpark een modern elektronisch betaalsysteem neer te zetten. En hij fluisterde elk van hen toe: 'Doe maar gauw mee, want er zit nog een andere partij op het vinkentouw'. 

Stofkoper wist niet dat de technische deskundigen van Bijenkorf en Albert Heijn elkaar zo goed kenden, dat ze wisten dat ze alletwee dit 'unieke aanbod' hadden gekregen. Voor beide bedrijven was de techniek en het idee van de GGA nog een brug te ver, en ze sloegen het aanbod af. 

Het Amstelpark is daarmee de plaats in Nederland waar bijna de eerste proef met elektronisch betalen zou hebben plaatsgevonden. 

Foto: Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesBeeldbank Streetview