terug

Indover Bank (2008)

Indover Bank (2008)

Restant van Javasche Bank, ging failliet in 2008

In dit moderne kantoorpand huisde vanaf 1992 de Indover Bank. Indover is een afkorting die staat voor Indonesische Overzeese Bank. De Indover Bank is voortgekomen uit de in 1828 opgerichte Javasche Bank en werd uiteindelijk een dochter-onderneming van de Indonesische centrale bank. 

Indover bank verleende vooral financiële diensten aan Indonesische bedrijven die exporteerden naar Nederland. Een Indonesische wet uit 2004 bepaalde echter dat de Indover Bank als commerciële bank uiterlijk eind 2008 verkocht moest zijn door de centrale bank van Indonesië. De onderhandelingen over die verkoop aan Mandiri Bank mislukten evenwel. 

In september 2008 zorgde bovendien het omvallen van Lehman Brothers voor een schok in het internationale financiële systeem. De beleggingen van Indover in Oost-Europese en Aziatische obligaties waren opeens flink minder waard. En de Indonesische centrale bank weigerde om haar dochter Indover bank te voorzien van noodkapitaal. Daarop moest de noodregeling worden aangevraagd en ging de bank failliet.

Info Reacties Streetview