terug

Kunstreservebank (2012)

Kunstreservebank (2012)

Een monetair kunst-experiment aan de Zuid-as

Vanaf het voorjaar van 2012 vond op de Zuid-as enkele jaren een bijzonder monetair experiment plaats. Waar de financiële crisis zo duidelijk toonde dat het oude geldsysteem zijn mankementen kent, richtte een groep kunstenaars een ander soort 'bank' opg: de Kunst Reserve Bank.

De bank verkoopt elke maand een vaste beperkte serie munten die ontworpen zijn door kunstenaars. Hiervoor betaalt de klant aan het loket een dagkoers van momenteel iets meer dan €100; daarmee wordt de klant direkt ook een klein beetje eigenaar van deze coöperatieve bank. Vervolgens begint het experiment. Klanten kunnen de munten bewaren, als betaalmiddel proberen te gebruiken en verhandelen in de dealing room.

Ook kunnen de klanten de munten weer omwisselen bij de bank, voor de aankoopkoers, met 10% rente (niet samengesteld) op jaarbasis. De Kunstreservebank verduidelijkt hierbij aan de klanten dat, als iedereen dit zou doen, de bank vroegtijdig aan zijn eind komt. 'Net als bij echte banken', aldus directeur Ron Peperkamp.

Met deze opzet worden op speelse manier heel fundamentele vragen in het publiek domein gebracht. Wat is geld eigenlijk? Wat maakt dat we waarde toekennen aan een biljet of munt? Wat is de waarde van deze munten? Is ons huidige banksysteem nog wel toereikend of is een nieuw soort bankieren nodig?

Info ReactiesFoto's Blog Streetview