terug

Hope & Co (1734)

Hope & Co (1734)

Keizersgracht 444-446

Het bankiershuis Hope & Co startte als handels- en scheepvaartbedrijf, dat zich toelegde op internationale goederenhandel in Europa en op Noord-Amerika en het Caraïbisch gebied. In het verlengde van de handel ontwikkelde zich de financiële dienstverlening: kredieten werden verleend en klanten konden een beroep doen op betalingsfaciliteiten.

De financiële dienstverlening nam een steeds groter en eigen rol in en met de komst van Henry Hope werd de firma Hope & Co in 1762 officieel opgericht. Hope & Co werd geleidelijk aan één van de belangrijkste bankiershuizen in Europa. Het verzorgde  geldleningen en financieringen van allerlei landen: de meest belangrijke daarvan was Rusland.

De politieke druk en Franse bezetting noodzaakte Hope & Co om het bedrijf aan het eind van de achttiende eeuw te verplaatsen naar Londen, waar nauw samengewerkt wordt met Baring Brothers. Nadat Nederland in 1814 een koninkrijk wordt, komt het bedrijf weer terug. Alhoewel London de rol van Amsterdam als financieel centrum inmiddels heeft overgenomen, blijft Hope & Co nog lange tijd een speler van formaat.

In 1822 koopt Adriaan van der Hoop, één van de directeuren van Hope & Co, dit pand. Van der Hoop neemt in die tijd een vooraanstaande plaats in het openbaar leven in. Hij laat bij zijn overlijden in 1854 zijn bijzondere schilderijencollectie na aan de stad Amsterdam. Deze collectie werd tot 1885 als Museum van der Hoop tentoongesteld in de vertrekken van de Akademie in het Oudemannenhuis; daarna werd het onderdeel van de collectie van het Rijksmuseum.

Jonker: Meespierson: schakel tussen verleden en toekomst en Bergvelt et.al: De Hollandse meesters van een Amsterdamse bankier

Info ReactiesWiki Streetview