terug

Nederlands-Indische Handelsbank (1912)

Nederlands-Indische Handelsbank (1912)

Tevens hoofdkantoor Gemeentegiro Amsterdam

De Nederlands-Indische Handelsbank was een Nederlandse bank die in 1863 is opgericht voor de financiering van de handel tussen Nederland en Nederlands-Indiƫ. Dit neoclassicistische gebouw is ontworpen door architecten van Rossem en Vuyk en na 1925 uitgebreid door architect A. van Gendt.

De bank heeft in haar bestaan verschillende spannende momenten gekend. Zo daalden in het najaar van 1884 de suikerprijzen enorm, hetgeen een groot verlies zou betekenen voor de bank. In vijf dagen tijd slaagden de bankier Wertheim en de reder Boissevani er toen in om negen miljoen gulden te verzamelen en zo de bank te redden. 

Na de Tweede Wereldoorlog nationaliseerde de Indonesische regering de bank en veranderde de naam van het resterende Nederlandse bedrijf in Nederlandse Handelsbank. Deze bank werd in 1960 door de Rotterdamsche Bank overgenomen. 

Vanaf 1963 was in dit gebouw vervolgens de gemeentegiro Amsterdam gevestigd. De programmeurs van de computers waren na hun werk meestal nog wel te vinden in de kroeg schuin tegenover het gebouw. Mocht er met de verwerking van girotransacties in de -toen nog- grote computers iets mislopen, dan liep er snel iemand naar die kroeg toe om de programmeurs weer op te trommelen.

Heel bijzonder was dat in dit gebouw in 1976 de eerste van drie online-geldautomaten in gebruik werd genomen. Klanten konden met hun pas en pin-code geld opnemen, storten en hun saldo bekijken. De innovatieve Amsterdamse gemeentegiro had daarmee de Nederlandse primeur.

Nadat de gemeentegiro opging in de postcheque en girodienst werd dit gebouw de lokatie van het postkantoor Amsterdam. Op dit moment is het een kantorenpand. 

Info ReactiesPinpas / geldautomaat Blog Beeldbank Streetview