terug

NIBE (1945-1968) en NIBE-SVV (1999)

NIBE (1945-1968)

Opleidingsinstituut voor bank- en effectenbedrijf en verzekeraars

Na de tweede wereldoorlog werd in Nederland de stichting voor het bevorderen van de studie van het bank- en effectenbedrijf opgericht. Deze stichting organiseerde opleidingen en conferenties waarin het bank- en effectenvak centraal stond. In 1968 ging dit werk op in het Nederlands Instituut voor Bank- en Effectenbedrijf (NIBE).

Naarmate banken en verzekeraars meer op elkaars terrein kwamen, fuseerde het NIBE met de Stichting Vakontwikkeling Verzekeringsbedrijf (SVV) tot het NIBE-SVV dat tot op de dag van vandaag hier gevestigd is.

Eén van de tradities van het NIBE was om jaardagen te organiseren waarop de hele banksector elkaar ontmoette en toekomstige ontwikkelingen in het bankieren besprak. Een andere traditie is dat het openingsartikelen in het maandblad van het NIBE-SVV bestaat uit een interview met een vooraanstaande hoofdpersoon uit de sector.

Wie een goed beeld wil krijgen van de ontwikkelingen op bestuursniveau in het bank, effecten- en verzekeringsbedrijf, doet er dan ook goed aan om die openingsartikelen ook te betrekken in zijn of haar onderzoek.

Info ReactiesBeeldbank Wiki Streetview