terug

Burgemeesterswoning (1926)

Burgemeesterswoning (1926)

Geschonken in 1925 door de President van de Nederlandse Handelmaatschappij

Dit pand is rond 1672 gebouwd voor Paulus Godin, koopman en bewindvoerder van de West-Indische Compagnie. Op de tekening is goed te zien dat de begane grond vroeger als pakhuis fungeerde. Het pand is tussen 1870 en 1874 verbouwd door H.M.J. van Loon, die getrouwd was met Louise Borski (een kleindochter van Johanna Borski). 

In 1925 woonde hier de President-directeur van de Nederlandse Handel Maatschappij (hier vlakbij gevestigd in het nieuwe en grote gebouw de Bazel, aan de Vijzelstraat). Er was toen in Amsterdam veel ophef over de hoogte van dat nieuwe kantoorgebouw. De maat van de Bazel pastte niet in de verhoudingen van de grachtengordel.

Om de verhoudingen met de stad goed te houden besloot de directeur van de NHM, C.J.K. van Aalst, om zijn woning kado te doen aan de stad (bij de 650ste verjaardag), opdat hier de burgemeester zijn intrek kon nemen.

Waarschijnlijk was dit onderdeel van een onderlinge afspraak met de burgemeester. Als de NHM de woning aan de stad gaf, zou de burgemeester zich inspannen om de bezwaren van de gemeenteraad tegen het hoge gebouw te weerleggen. Van der Aalst zelf gaf als ondertussen als motivatie dat hij niet meer zo dicht bij de NHM hoefte te wonen, nu hij een auto tot beschikking had. 

http://www.amsterdamsegrachtenhuizen.info

Info ReactiesVideo-rondleiding Streetview