terug

Nederlandse Handel Maatschappij: De Bazel (1926)

Nederlandse Handel Maatschappij: De Bazel (1926)

Kolos aan de grachten

Dit gebouw, het hoogtepunt in het werk van de architect K.P. de Bazel, was het kantoor voor de Nederlandse Handel Maatschappij. Tot 1926 zat het kantoor van die bank aan de Herengracht 466, vlakbij om de hoek. De NHM was in 1824 opgericht door Koning Willem 1 om de handel met het buitenland te bevorderen, maar werd geleidelijk aan steeds meer een bank. 

De NHM had het geluk dat in 1907 de Amsterdamse gemeenteraad had besloten om de smalle Vijzelstraat te flink te verbreden. Zo kwam een stuk bouwgrond beschikbaar voor dit kantoor. De Bazel werkte samen met de Amsterdamse architect A. van Gendt, die tekende voor de constructie van het gebouw (betonskelet).

Er was in Amsterdam veel discussie over de hoogte van het gebouw ten opzichte van de grachtenpanden. Dit werd opgelost doordat de NHM aan de stad de burgemeesterswoning kado gaf (aan de Herengracht 502). Ook wilden de bewoners dat op de begane grond winkels zouden komen, net als in de oude straat het geval was. Als compromis opende de NHM in één van de winkelpuien een eigen kantoor. In de andere winkelpui kwam een winkeltje met schrijfwaren.

Het gebouw is momenteel in gebruik door het stadsarchief en bevat nog veel orginele details, waaronder ook de oude kluis in de kelder. De toegang is gratis en het is erg de moeite waard om ook binnen even een kijkje te nemen!

Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesWiki Beeldbank Streetview