terug

Spaarbank Amsterdam - Centrumbank (1978)

Spaarbank Amsterdam - Centrumbank (1978)

Spaarbank ontdekt credit-card afspraak

De Spaarbank voor de stad Amsterdam werd in 1848 gesticht en richtte zich op het vergroten van de spaarzin bij Amsterdammers. Door allerlei wettelijke regels bleef het werkterrein van de bank lange tijd beperkt tot het aantrekken van spaargelden en verstrekken van kredieten en hypotheken. 

In 1978 veranderde de Spaarbank Amsterdam, die ondertussen samenwerkte met een aantal andere spaarbanken in de regio, haar naam in Centrumbank. Deze bank besloot rond 1980 ook een Visakaart in de markt te zetten. 

Toen dit plan in de bankwereld bekend werd, belden zowel de Spaarbankbond als De Nederlandsche Bank (DNB) direkt bezorgd op naar de Centrumbank. De banken in Nederland hadden namelijk net aandelen genomen in Eurocard en met elkaar, de Postcheque- en Girodienst en DNB afgesproken om geen andere credit-cards in Nederland toe te laten. De Centrumbank was echter van die afspraak niet op de hoogte. 

Toen Centrumbank vervolgens aan Visa meldde dat ze toch niet konden doorgaan met het project, ging Visa op hoge poten naar De Nederlandsche Bank toe. Aldaar kreeg ze de toezegging dat er geen formele beperkingen waren vanuit De Nederlandsche Bank, waarna korte tijd later toch de eerste Visa-kaarten op de markt konden verschijnen. 

In 1981 fuseerde de Centrumbank, de Spaarbank Rotterdam en Bondsspaarbank Breda en in 1983 onder de naam Verenigde Spaarbank. Deze bank werd nadien omgedoopt tot de VSB Groep, die later opging in de Fortis Groep en uiteindelijk onderdeel werd van de door de Nederlandse staat gekochte ABN AMRO/Fortis combinatie. 

Research Simon Lelieveldt naar de invoering van de credit-card in Nederland

Info ReactiesBeeldbank Foto's Youtube Streetview