terug

Convention Factory

Convention Factory

Voormalig fabrieksgebouw van Stork

Op 4 april 2013 wordt de Amsterdam Innovatie Event gehouden in de Convention Factory. Dit is een voormalig bedrijfsterrein van de Machinefabriek Stork.

Machinefabriek Gebr. Stork en Co. te Hengelo (Ov.) werd officieel in 1868 opgericht maar had al een aanloopperiode achter de rug. Vooral in het begin van de twintigste eeuw groeide het bedrijf sterk. Stork werd een van de grootste machinefabrieken van Nederland en werd met Koninklijke Olie in één adem genoemd. Het was de tijd van de industrialiserings-golf in Nederland.

Stork en Co. besteedde veel aandacht aan de belangen van de arbeiders. Er kwam een ziekenfonds, een pensioenvoorziening en een vorm van winstdeling, fabrieksscholen werden opgericht en de arbeiders kregen enige inspraak. In het begin van de twintigste eeuw besloot Stork tot de aanleg van een Tuindorp, waar de werknemers van Stork in goede woningen en frisse omgeving konden wonen.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw werd het bedrijf, zoals zoveel andere bedrijven in die tijd, opgesplitst, gereorganiseerd en zijn delen ervan afgestoten of ondergebracht in overkoepelende organisaties.

Geheugen van Nederland, foto: Stadsarchief Amsterdam

Info ReactiesWiki (Stork) Streetview