terug

Amsterdamsche Bank, Liro-bank en ABN AMRO (1928)

Amsterdamsche Bank, Liro-bank en ABN AMRO (1928)

Filiaal van Amsterdamsche Bank, maar ook van de roofbank Liro

In 1871 werd de Amsterdamsche Bank opgericht, voornamelijk met kapitaal uit Duitsland. De oprichter vestigde zich in het Joodse kwartier van Amsterdam, dichtbij de handel die gefinancierd werd.

Dit filiaal van de Amsterdamsche bank, gebouwd in 1928, richtte zich op de dienstverlening aan de diamanthandel. Deze vond plaats in de diamantbeurs, op de hoek van ondersteuning van ligt vlakbij de diamantbeurs (op de hoek van de Nieuwe Achtergracht en het Weesperplein). Het was hierbij gebruik dat de handel plaatsvond op code-rekeningen, die niet op naam stonden.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderden de Duitsers het filiaal en vestigde zij er de Liro-bank: een "roofbank''. De bezetter gebruikte de naam van de gerenommerde bank Lippman Rosenthal en dwongen alle joden om hun bezittingen hier onder te brengen. Het geld werd onder andere gebruikt om de activiteiten van de Joodse Raad en de opzet en exploitatie van Kamp Westerbork te betalen.

Na de oorlog kwam het gebouw weer in handen van de Amsterdamsche Bank, die later opging in Amro-bank en ABN AMRO werd. In 1993 kwam dit filiaal in opspraak toen bleek dat er gesmokkelde diamanten via dit kantoor waren witgewassen (de Brilstar affare). Het diamant-filiaal werd in de jaren nadien gesloten. Op dit moment zit hier nog een lokale vestiging van ABN AMRO.  

Info ReactiesBeeldbank Streetview