terug

Bierbrouwerij (1475)

Bierbrouwerij (1475)

Producent van het Gouds Kuytbier

Hoewel Gouda vandaag de dag vooral bekend is geworden door haar kaas en kaarsen stond de stad in de middeleeuwen vooral bekend om haar bier, dat tot in Vlaanderen verhandeld werd. Omdat het water in de haven en de Gouwe onder invloed stond van de getijden door hun verbinding met de IJssel, was het erg schoon, waardoor het Gouds Kuytbier van een zeer hoge kwaliteit was.

Ondanks dat er in de 17e eeuw nog 126 brouwerijen in Gouda gevestigd waren, is er door brand en afbraak weinig meer in het Goudse stadsbeeld te vinden dat doet herinneren aan het brouwen van bier.

Op de plek van Westhaven 65, dat in het straatbeeld opvalt door haar zeer oude, vroeg-16e eeuwse gevel, werd in de 14e eeuw een pand gebouwd dat dienst deed als brouwerij en dat tussen 1475 en 1480 samen met het achtererf aan de Peperstraat werd aangepast en uitgebreid met grotere kelders, twee 'cammeren' (ijzeren kammen om ketels aan te hangen) en een brouwhuis. Tegenwoordig herinnert echter alleen de gevel ons nog aan haar geschiedenis.

Info