terug

Blekerij 'De Drie Notenboomen' (1849)

Blekerij 'De Drie Notenboomen' (1849)

Blekerij

Blekerijen waren washuizen waar de kleding grondig werd gebleekt. Zij vormden al vanaf de late middeleeuwen een belangrijke bron van inkomsten voor Gouda. De Goudse blekerijen ontvingen wasgoed uit heel Holland, omdat het water uit de IJssel schoner was en minder rijk was aan kalk dan het polderwater. Meer dan drie kwart van het wasgoed dat door de blekerijen van Gouda werd gebleekt was afkomstig van buiten de stad.

Vooral tijdens de economische crisis die Gouda gedurende de 19e eeuw doormaakte waren de blekers van groot belang. Opvallend is dat veel blekers in Gouda niet uit de stad zelf kwamen, maar uit Noord-Brabant of Limburg.

Na de Tweede Wereldoorlog verdwenen de blekers omdat nieuwe chemische uitvindingen het belang van schoon waswater deden afnemen en de wasmachine haar intreden deed. 'De Drie Notenboomen' is een van de weinige overbleven blekerspanden. De wasserij werd gesticht door de familie Jaspers in 1829 en bleef tot 1972 in het bezit van de familie. Het huidige pand is gebouwd in 1849.

Info