terug

Croda/Unichema (1858)

Croda/Unichema (1858)

Baken van de kaarsenindustrie

In de 19e eeuw werd ontdekt dat men naast rundervet en was ook het plantaardige extract stearine kon gebruiken om op een goedkope manier kaarsen te maken. In het midden van die eeuw werden er enkele stearine kaarsenfabrieken opgericht in Nederland, waaronder één in Gouda in 1853 als nevenbedrijf van een aardappelmeel-siroop fabriek aan de Hoge Gouwe.

Het bedrijf liep zeer goed en ging in 1858 zelfstandig verder als N.V. Stearine Kaarsenfabriek Gouda. Het verstigde zich net buiten de stad en produceerde een breed assortiment aan kaarsen en waxinelichtjes. Het bedrijf verwierf verschillende internationale onderscheidingen, was in 1892 de eerste klant van Philips en kreeg in 1899 het predikaat 'koninklijk'. Het was tevens een belangrijke wergever voor Gouda.

Begin 20e eeuw kwam het bedrijf in de problemen door de opkomst van eerst gasverlichting en later de gloeilamp. Het bedrijf begon zich steeds meer toe te spitsen op de verwerking van de chemische restproducten die bij het produceren van de kaarsen vrijkwamen en die zeer kostbaar bleken te zijn. Het bedrijf werd in 1960 overgenomen door Unilever, dat in 1983 de productie van kaarsen naar Waddinxveen verhuisde. De huidige fabriek, Croda/Unichema, levert nog steeds halffabrikaten voor de petrochemische industrie. Alleen het kantoorgebouw komt nog uit 1895, de rest van het complex dateert van na de Tweede Wereldoorlog.

InfoAfbeeldingen