terug

De Garenspinnerij (1861)

De Garenspinnerij (1861)

Herinnering aan de productie van garen en touw

Garenspinnerijen vormden samen met touwslagerijen eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de Goudse economie. De grondstoffen voor garen, vlas en hennep, waren makkelijk te verkrijgen uit de polders buiten te stad. Fijn garen was vooral bestemd voor de visnetten- en lontenindustrie en werd geproduceerd door kleinschalige bedrijfjes.

In 1861 besloten vijf fabrikanten om de handen in één te slaan en de Goudse Machinale Garenspinnerij op te richten om zo de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. Aan het eind van de 19e eeuw raakte de garenindustrie echter in de problemen door het verbod op kinderarbeid en de overstap van de visindustrie op katoenen netten. De kleinschalige bedrijfjes raakten hierdoor snel in de problemen, maar de mechanische garenspinnerij bleef groeien: rond 1900 werkten er zo´n 400 mensen.

In 1919 ging de oudefabriekshal door brand verloren, waarna er een nieuw gebouw werd ontworpen door de Amsterdamse architect J. Hartkamp. De garenspinnerij bleef tot 1981 in bedrijf, waarna het naar Waddinxveen verhuisde. Vandaag de dag biedt het pand onderdak aan verschillende sociaal-culturele instellingen.

Info