terug

Gebouw De Haven (1860)

Gebouw De Haven (1860)

Woonhuis van Michiel Viruly, ondernemer in ziederijen

Hoewel relatief kleinschalig vormden zeepziederijen eeuwenlang een onderdeel van de Goudse economie. De productiewijze, waarbij plantaardige olie gekookt ofwel gezied werd om de benodigde vetzuren los te maken van de olie en glycerine, bleef eeuwenlang hetzelfde. Al in de eerste helft van de 15e eeuw was er aan de Oosthaven een zeepziederij gevestigd. 

Ook deze industrie was in de 19e eeuw aan industrialisatie onderheven. In 1841 kocht Michiel Viruly twee zeepziedrijen op die hij vervolgens moderniseerde, waarbij hij bij één in 1843 een stoomketel liet plaatsen. In 1860 liet hij aan de voorkant van één van de zeeziederijen, op de plaats van drie andere panden aan de haven, dit woonhuis bouwen.

Het bedrijf groeide en verhuisde in 1901 naar de Turfsingel. Begin 20e eeuw genoot Viruly landelijke bekendheid als producent van industrieële reinigingsmiddelen en huishoudelijke zeepproducten. Vanaf de jaren´20 raakte het bedrijf in de problemen door de opkomst van synthetische zepen. Vanaf de jaren ´30 richtte het zich uitsluitend nog op industrieële zepen. In 1951 vertrok het bedrijf uit Gouda; de oude fabriek werd daarna afgebroken.

Info