terug

Kassiersbedrijf en Particuliere Bank Knox en Dortland (1805)

Kassiersbedrijf en Particuliere Bank Knox en Dortland (1805)

Turfmarkt 30

In 1805 begon de Rotterdammer Philippus Knox, zoon van een geĆ«migreerde Schot, een bedrijf in makelaardij in huizen en effecten vanuit zijn huis op Turfmarkt 30. In 1807 komt hier nummer 32 bij. Het was en huiskamerbank: hoewel de familie Knox hier woonde, werkte het personeel in de achterkamer en werden belangrijke zaken in de voorkamer afgehandeld. 

In 1833 komt Alexander Dortland in dienst bij Knox. Na de dood van Knox in 1841 besluit diens weduwe om Dortland een firmant te maken van de nieuwe firma 'Knox en Dortland: Kassiers en Makelaars in Effecten, Huizen en Assurantiƫn'. Deze firma verkreeg het correspondentschap van De Nederlandse Bank. Hoewel Dortland na de dood van de weduwe Knox alleen overbleef, behield de firma haar naam. Het werd een echt familiebedrijf: de laatste Dortland die in het bedrijf werkte overleed in 1997.

Na de Tweede Wereldoorlog werden veel kleinere banken geconfronteerd met de sterk toenemende concentratie van het bankwezen; zo ook Knox en Dortland. In 1952 werd de firma opgenomen in de Nederlandse Handel Maatschappij, die uiteindelijk opging in de ABN-AMRO. In 1985 vertrok de ABN-AMRO uit het pand. Sindsdien is het Verzetsmuseum Zuid-Holland hier gevestigd.

InfoAfbeeldingen