terug

Magazijn 'De Zon' (1909)

Magazijn 'De Zon' (1909)

Wijdstraat 1

Aan het begin van de 20e eeuw kwam een nieuw soort winkel op: het warenhuis. Hier kon de klant een grote verscheidenheid aan producten op één plek vinden. Ook aan Gouda ging deze ontwikkeling niet voorbij. Aan het hoofd van de Wijdstraat stond oorspronkelijk een magazijn met de naam 'De Zon'. Vroom en Dreesman begon op deze plek een winkel in manufacturen en interieur benodigdheden.

In 1909 moesten zowel het oude magazijn als een aanliggend pand het veld ruimen voor een nieuw winkelpand dat ontworpen was door architect P.G. Buskens. Het was een groot, modern gebouw en er werd gevreesd dat de lokale bevolking niet gecharmeerd zou zijn van het imponerende voorkomen ervan. Om het een wat vriendelijker uiterlijk te geven werd de gevel geel geverfd en kreeg het een meer huiselijk uiterlijk met een balkon.

Het mocht echter niet baten: het gebouw werd ronduit lelijk bevonden. Wat men er ook van mag vinden, in de laatste decennia heeft zich een hernieuwde waardering voor het pand ontwikkeld en heeft het zelfs de status van monument verkregen. Na dienst gedaan te hebben als warenhuis heeft het pand onderdak geboden aan een casino. Momenteel wordt het gebruikt door de ING bank.

Info