terug

Mallegatsluis/Haven (1577)

Mallegatsluis/Haven (1577)

Levenslijn van de Goudse handel

Nadat Gouda in de 14e eeuw uit handen van de graven van Holland het recht op tolheffing had verkregen, sloot de stad de snelle doorgang van de IJssel naar de singel af met een haven voor haringvissers. Hierdoor werden boten gedwongen om door de stad heen te varen. Omdat zowel de tol als de handel die deze verplichting opleverde van groot belang was voor Gouda, heeft de stad zich lang verzet tegen andere of snellere verbindingen. 

In 1577 werd echter op aandringen van Willem van Oranje de Mallegatsluis gebouwd, waardoor oorlogsschepen makkelijker en vooral sneller Gouda konden passeren. De stad wist echter wel te bewerkstelligen dat koopvaarders wel verplicht bleven om door de stad te varen. De verplichting verviel in 1598, maar ook toen bleef de verplichting om 36 uur voor de stad te blijven liggen. Ook moest er 'armengeld' worden betaald.

Pas in 1795 met de komst van de Fransen werden de tollen helemaal afgeschaft. De sluis zelf is in de loop der tijd enkele malen vernieuwd en verplaatst.

InfoAfbeeldingen