terug

Pijpenmakerij P. van der Wandt Gz. (1801)

Pijpenmakerij P. van der Wandt Gz. (1801)

Kuiperstraat 22-28

Vanaf de 17e eeuw begon Gouda zich te specialiseren in de fabricage van pijpen. Waarschijnlijk leerde rond 1617 een Engelse soldaat uit het leger van prins Maurits de Gouwenaars hoe men van klei pijpen kon bakken. Het zou een blakende industrie worden: in 1670 waren er al ongeveer 100 pijpenmakers en in 1730 was dat aantal verveelvoudigd.

Op de plaats van deze vier panden begon in 1630 Willem Stevens een pijpenmakerij, die in de 1801 werd overgenomen door P. van de Wandt Gz. De werkplaats bevond zich op de onderste twee verdiepingen. De zolder werd gebruikt voor de opslag van turf. De huidige gevel dateert uit de 18e eeuw. De functie van het pand is duidelijk te herkennen aan de pijpen boven de deuren.

Hoewel de fabricage van pijpen vanaf de tweede helft van de 18e eeuw afnam door verminderde export mogelijkheden en de opkomst van de cigaar, vormde het desalniettemin gedurende de periode van economische malaise die Gouda van de late 18e tot de vroege 20e eeuw doormaakte één van de stabiele bronnen van inkomsten en werkgelegenheid. 

InfoPolygoon Afbeeldingen