terug

Plateelfabriek Zuid-Holland (1898)

Plateelfabriek Zuid-Holland (1898)

Gevels van een voormalige plateelfabriek

In totaal werden in Gouda rond 1900 vijf plateelfabrieken opgericht: E. EstiĆ© & Co., Zenith, Regina, Ivora en Goedewaagen & Co. Ze ontstonden meestal uit noodlijdende pottenbakkers en pijpenmakers, die door de overstap op plateel een nieuwe markt probeerden aan te boren. 

De eerste plateelbakkerij werd gesticht in 1898 onder de naam E. EstiĆ© & Co, maar werd in 1903 omgedoopt tot Plateelfabriek Zuid-Holland. Hier werd fijn aardewerk vervaardigd volgens dezelfde methode als de in klei gegoten pijpen. Vooral het schilderwerk was zeer tijdrovend. In eerste instantie werden arbeidskrachten vooral buiten Gouda gezocht, omdat er in de stad weinig ervaring was in het vervaardigen van fijn aardewerk. Door scholing van de lokale bevolking groeiden de plateelfabrieken echter uit tot belangrijke werkgevers gedurende de eerste helft van de 20e eeuw. 

De Goudse plateelfabrieken stonden vooral bekend om hun Jugendstil-motieven en liepen voorop in de ontwikkeling van de Art-Nouveau in de aardewerkkunst. Onder de familie Hoyng verschoof de focus van de fabriek van artistiek aardewerk naar gebruiksaardewerk. Ook dit werd een succes.

InfoAfbeeldingen