terug

Huis met de Pelikaan

Onze Lieve Vrouweplein 21, Maastricht

Inleiding

BANKGEBOUW, 1915, in een door de Art Déco en het Berlagianisme beïnvloede stijl, gebouwd naar een ontwerp van architect J. Limburg uit Den Haag, in opdracht van de Geldersche Credietvereeniging. Het bankgebouw is gesitueerd in de gesloten wand van het Onze Lieve Vrouweplein. Het werd opgericht op een smal, langgerekt perceel dat tussen twee bestaande gebouwen lag ingeklemd. Dit resulteerde in een grillig vormgegeven plattegrond.

Het beeldhouwwerk aan de gevel van het pand is vervaardigd door de beeldhouwer J.C. Altorf. Kenmerkend voor diens oeuvre is het gebruik van dierenmotieven. De dierenfiguren aan de gevel zijn geassocieerd met de gebruiker van het pand: de Geldersche Credietvereeniging. De pelikaan op de top van de gevel symboliseert de moederliefde of moederzorg, d.w.z. de bescherming die de bankinstelling haar cliënten biedt. De twee rammen aan de linkerzijde van de gevel symboliseren wilskracht. De staande olifant aan de rechterzijde van de ingang is ontleend aan de Oosterse dierensymboliek. Het Gelders provinciewapen in het linker geveldeel symboliseert de oorsprong van de bankinstelling. Het glas- en raamwerk is ontworpen door de glazenier J.W. Gips uit Den Haag.

De twee aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalig bankgebouw heeft een grillig vormgegeven plattegrond, telt twee deels drie bouwlagen plus een souterrainverdieping en wordt afgedekt met een zadeldak met rode Tuiles du Nord. Twee dakkapellen.

Het toegepaste bouwmateriaal is zandsteen en hardsteen.

Rechthoekige houten deur met rondboogvormig glas in lood bovenlicht. In de eerste bouwlaag rechthoekige houten vensters met rondboogvormige bovenlichten met verticale roedeverdeling, tevens enkele kleine rechthoekige glas in lood vensterstjes. In de tweede bouwlaag rechthoekige houten vensters met bovenlichten met 9-ruits roedeverdeling. Hardstenen dorpelstenen. Tussen alle vensters zijn halfzuilen aangebracht, versierd met stroken met een geometrisch motief.

Pand met asymmetrische lijstgevel, met aan de rechterzijde een dwars geplaatst bouwdeel met topgevel en aan de linkerzijde met een schijngevel, met een afgeschuinde hoek. In rechtergeveldeel de entree met aan de rechterzijde in de hardstenen plint een gestileerde olifant.

Boven de entree een reeks van vier gekoppelde glas in lood venstertjes.

Dit geveldeel uitlopend in een topgevel met hierin een reeks van vier gekoppelde rechthoekige vensterjes.

In het middendeel f...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview