terug

Nieuwstraat 2-5

Nieuwstraat 2-5, Terneuzen

Inleiding

Tweezijdig aangebouwd hoekpand, omstreeks 1920 als bankgebouw voor "De Nationale Bank" in Amsterdamse School trant gebouwd. Het gebouw heeft momenteel een kantoorfunctie. Bij de recente aanpassing hiervoor zijn de oorspronkelijke afwerkingen en het karakter grotendeels bewaard gebleven.

Omschrijving

Uit rode baksteen in vlaams verband opgetrokken gebouw op nagenoeg vierkante plattegrond, twee bouwlagen en een kapverdieping hoog.

Aan weerszijden van de torenachtige hoekpartij bevinden zich vier traveeën brede langsgevels. Onder de vensters op de begane grond bevindt zich een gevelbrede, doorlopende zandstenen dorpellijst met opschrift in reliëf betreffende de bankactiviteiten, op de verdieping een vergelijkbare band ter breedte van de raampartijen.

De muurdammen tussen de vensters bestaan uit vertikaal metselwerk met basement- en kapiteelachtig, horizontaal metselwerk. De borstwering tussen begane grond en verdieping is ter breedte van de raampartijen eveneens in vertikaal metselwerk uitgevoerd.

Direct boven de verdiepingramen bevindt zich een ver uitkragende, houten gevellijst met getrapt uitgevoerd plafond. De zich daarboven bevindende daklijst is strak en sober. Alle ramen zijn uitgevoerd in hout met stolp-onderramen en bovenramen met een diagonale roedeverdeling. Onder de linkerramen aan de Korte Kerkstraat bevindt zich een getralied souterrainraam. Links van de gevel aan de Korte Kerkstraat een terugspringend smal geveldeel waarin zich een dienstentree bevindt welke bereikbaar is via een gemetselde trap. Boven deze deur een luifel en een bovenlicht met ruitvormige roedeverdeling, daarboven een ruitvormig raam ter plaatse van het trappenhuis.

In de rechthoekige torenpartij bevinden zich verdiepte gevelvelden met borstweringen in vertikaal metselwerk tussen de vensters; aan de Nieuwstraat is in deze travee de publieksentree opgenomen. De houten entreedeur is versterkt met ijzeren beslag. De vensters in de torenpartij sluiten aan bij de vormgeving van de vensters in de langsgevels. Op de tweede verdieping van de torenpartij zijn draairamen met roedeverdeling aangebracht, in de kaplaag zeer smalle zolderramen met pijlpuntachtige roedeverdeling. De torenhoeken zijn vertikaal getrapt vormgegeven, waardoor uitstekende gevelvelden tot net onder de daklijst ontstaan, afgesloten door gevellijsten. Evenals de dagkanten van de publieksentree wordt het getrapte hoek-metselwerk van de torenpartij afgesloten door zandstenen decoraties met rolmotieven...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview