terug

Golden Tulip Hotel

Wilhelminaplein 16, Heerlen

Inleiding

Het HOTEL, tegenwoordig het Golden Tulip Hotel genaamd is gelegen aan het Wilhelminaplein. Het hotel is gebouwd in 1920 als Hotel, Café, Restaurant met Sociëteit en filiaal van de Z.N. Handelsbank te Heerlen. Het ontwerp in stijl van het Traditionalisme met invloeden van het Expressionisme is van de architecten Pauw en Hardeveld uit Amsterdam. De gevel van de vierde bouwlaag is naar voren geplaatst, waarin stalen kozijnen zijn geplaatst. De voorgevel is wit geschilderd en voor de souterrain-entree in de achtergevel is een klein volume geplaatst. VAN BESCHERMING UITGESLOTEN is het schilderwerk van de baksteen voorgevel en de volume van één laag tegen de achtergevel.

Omschrijving

Het HOTEL heeft een rechthoekige plattegrond in een bouwlaag, waarboven een I-vormige plattegrond in drie lagen. Beide gelegen onder een plat dak. Het pand is geheel onderkelderd. De gevels hebben een optrek van baksteen metselwerk in Vlaams verband. In de gevels bevinden zich rechthoekige enkele en driedelige houten vensters met bovenlicht onder een latei en driedelige stalen vensters onder een rollaag. Verder rondboogvormige deuren.

De VOORGEVEL is symmetrisch van opbouw en bestaat uit zeven traveeën. De gevel was oorspronkelijk niet wit geschilderd. In de eerste drie bouwlagen bevinden zich houten en in het vierde stalen kozijnen. De vensters van het tweede en zesde travee van de eerste drie lagen zijn omgeven door vierkante pijlers onder een latei. Tussen de zijlichten van de omgeven vensters bevinden zich smallere betonkolommen tot onder de latei. De kolommen worden beëindigd door geprofileerde baksteen. Geprofileerde plint. In de eerste laag bevindt zich van links naar rechts een entree in rondboogvormige lijst in een geprofileerd en in hoogte variërend gevelvlak met gevlochten metselwerk afgedekt door kunststeen. De entree heeft een houten rondboogvormige deur omgeven door een rij boven- en zijlichten. Rechts hiervan bevindt zich een kozijn tussen de kolommen, een rondboogvormig venster, een grote rondboogportiek met hoofdentree en rondboog entreedeur. Deze drie rondbogen zijn gelegen in een geprofileerd en in hoogte variërend gevelvlak met gevlochten metselwerk afgedekt door kunststeen. De vijfde travee van links heeft een rechthoekig venster gelegen tussen de kolommen, rechts hiervan bevindt zich een rondboogvormig venster. In de tweede bouwlaag bevinden zich hoofdzakelijk vierkante vensters zonder bovenlicht. Boven de geprofileerde gevel met de centrale entr...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview