terug

Voormalig bankgebouw in traditionalistische trant

Schiedamse Vest 89, Rotterdam

Inleiding:

Voormalig BANKGEBOUW, gebouwd in 1928, op de hoek van de Schiedamse Vest en Witte de Withstraat in traditionalistische trant.

Omschrijving:

Bankgebouw van vier bouwlagen en een kelderverdieping. Het pand is opgetrokken op een min of meer rechthoekig grondplan, waarbij de hoek aan de Schiedamse Vest/Witte de Withstraat driezijdig is afgeschuind. De gevels zijn opgetrokken op een basement van natuursteen met rusticamotief. De eerste bouwlaag, de omlijsting van de hoofdingang en de aanzet van de arkeltoren zijn bekleed met travertijn. De overige geveldelen zijn opgetrokken in donkerrode baksteen. Het pand heeft een overkragend plat dak met mastiek bedekking. Op de begane grond rondboogvensters met stalen kruisgeleding. Op de eerste en tweede verdieping bevinden zich hoge rechthoekige vensters. De baksteenvelden tussen de vensters zijn doorlopend over eerste en tweede verdieping verdikt als lisenen.

Direct onder de uitstekende daklijst bevindt zich op de derde verdieping een strook vierkante tweeledige vensters met een massieve afgeronde witte omlijsting. Deze vensterstrook wordt onderbroken door de uitkragende ingangspartij en de arkeltoren. Alle vensters zijn gevat in stalen profielen. De hoofdingang bevindt zich in een risalerend geveldeel aan de Schiedamse Vest en bestaat uit een vierkant uitgesneden portiek, waarvan de 'binnenmuren' binnen de façade naar binnen zijn afgeschuind en evenals de buitengevels van de begane grond met travertijn zijn bekleed. Een houten draaideur verleent toegang tot de zeer rijk met marmer gelambrizeerde hal. De travertijn omlijsting van de ingangspartij loopt bijna door tot en met de tweede verdieping. Op de eerste verdieping bevinden zich in het travertijn muurvlak drie hoge zeer smalle rechthoekige vensters en op de tweede verdieping drie iets minder hoge en nog smallere rondboogvensters. Aan weerszijden van het travertijn gevelvlak, ter hoogte van de eerste verdieping, bevindt zich een gebeeldhouwde figuur. Geheel bovenin de gevel van de risalerende ingangspartij bevinden zich drie radvensters.

Het travertijn geveldeel wordt aan de bovenzijde afgesloten door een heel smalle luifel. Doordat de overstekende dakrand het risalerende geveldeel volgt, wordt ook hier een luifel gesuggereerd. Het geveldeel links van de risalerende ingangspartij is drie vensterassen breed. Rechts van de ingangspartij wordt de hoek van het gebouw afgeschuind doordat het zes vensterassige geveldeel hier over de eerste drie bouwlagen tw...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview