terug

Bankgebouw voor de Nederlandsche Bank

Kort Rapenburg 1, Leiden

Inleiding

BANKGEBOUW waarschijnlijk naar ontwerp van J.A.G. van der Steur uit 1919 voor de Nederlandsche Bank. In de gevel terug zijn de initialen SEV te vinden. De voorgevel van het gebouw heeft de stylistische kenmerken van de Um 1800-stijl, een traditionalistische, vroeg-twintigste eeuwse architectuurstroming die met name werd toegepast bij de bouw van banken. Details aan de voorgevel en in het interieur verwijzen nog naar de oorspronkelijke functie van het gebouw en de stichters van de bank - koning Willem I en zijn eerste echtgenote, koningin Wilhelmina van Pruisen. Het gebouw behield de oorspronkelijke functie tot het begin van de jaren '80 en heeft tegenwoordig een functie als kliniek. Een aantal bijzondere onderdelen van het interieur zijn in oorspronkelijke staat bewaard gebleven en vallen eveneens onder de bescherming van rijkswege.

Het pand maakt deel uit van het beschermde stadsgezicht.


Omschrijving

Vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken hoekpand met souterrain en twee bouwlagen onder een met pannen gedekt, afgeknot en aan de onderzijde gewelf schilddak met pironen op de nokhoeken. Bak- en natuurstenen? gevels met rechtgesloten gevelopeningen en een bakstenen plint met natuurstenen deklijst. Vier-assige voorgevel met brede hoeklisenen en drie smallere lisenen op de penanten, alle met zandstenen kop.

Entree in linker travee met dubbele paneeldeur met scharnierende deurdelen boven een hardstenen trap en binnen een eveneens hardstenen omlijsting, met onder de keperboog van de afsluiting (latei) het wapen van Leiden in een medaillon.

Tweeruits bovenlicht met zandstenen kozijn. Aan de liseen rechts van de entree een ongeïdentificeerd gietijzeren element. Links van de entree een smal, staand venster. Rechts van de entree drie maal twee getraliede souterrainvensters, per twee tussen latei en onderdorpel van hardsteen. Drie, recht boven een hardstenen lijst en de souterrainvensters staande bel-étage vensters met stalen zesruits ramen onder rollaag. Onderdorpels aan het oog onttrokken door bloembakken.

Tussen de vensters van de bel-étage en de verdieping uitgemetselde veldjes met kleine terracotta reliëfs in de vorm van kopjes (Koningin Wilhelmina van Pruisen en Koning Willem I) en de Nederlandse leeuw, alsmede de tekst 'Koninkrijk der Nederlanden'. Op de verdieping kruisvensters met zandstenen kozijnen. Hoofdgestel met versierd fries onder een op klossen steunende gootlijst. Boven de lijst een brede, lucarne met bakstenen onderbouw met...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview