terug

Voorm. bankgebouw

Beneden Oosterdiep 23-25, Veendam

Inleiding

Voormalig BANKGEBOUW gebouwd in 1906 in een aan de Art Nouveau verwante stijl. De eerste erin gevestigde bank was vermoedelijk de Veendammer Hypotheekbank. Het gebouw herbergt nu geen bank meer, maar heeft een horecafunctie gekregen.

Het pand is markant gelegen aan het Beneden Oosterdiep, vlakbij het voormalige hotel Veenlust.


Omschrijving

Twee bouwlagen hoog BANKGEBOUW met aan de achterzijde een aantal lagere aanbouwen met plat dak. Het hoofdgebouw is opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam, deels van natuursteen (aan de voorzijde), deels van pleisterwerk. Het zadeldak, dat zich bevindt tussen twee tuitgevels, is aan de voorzijde gedekt met een roodbruin geglazuurde tuile de Nord en aan de achterzijde met een zwart geglazuurde tuile du Nord. De voorgevel met een fries van verblend-, bak- en natuursteen, is gedecoreerd met metselwerkaccenten in verblendsteen en met natuurstenen ornamenten op de hoeken, zoals een mascaron. In de voorgevel (zuidoost) op de begane grond twee H-vensters met getoogd drieruits bovenlicht onder een getoogde hanenkam van natuursteen, waaroverheen een segmentboogvormige natuurstenen lijst. Op de verdieping drie H-vensters met glas-in-lood bovenlicht en natuurstenen latei en onderdorpel. In het dakvlak erboven twee dakkapellen met tweeruitsvenster onder een lessenaarsdakje. Links in de voorgevel een ondiep zijrisaliet met hoofdentree, eindigend in een steekkap met gemetselde balustrade; de hoofdentree bestaat uit een dubbele paneeldeur met bovenlicht, en aan weerszijden een natuurstenen ¿lambrizering¿ met rand met Art Nouveau motieven; boven het bovenlicht een getrapt vlak van zandsteen, een H-venster met latei en bovenin het risaliet twee kleine keperboogvensters. De noordoostgevel is blind.

De zuidwestgevel heeft in de topgevel decoratief metselwerk van verblendsteen, decoratieve muurankers en twee kleine staande vensters onder één latei, en wordt grotendeels in beslag genomen door een lagere uitbouw onder een afgeknot zadeldak gedekt met een roodbruin geglazuurde tuile du Nord. De aanbouw heeft siermetselwerk van verblendsteen en in de topgevel een opklimmend tandfries van natuursteen. Aan de zuidoostzijde van de aanbouw een keldervenster met diefijzers, een smal staand venster en een klein venster, alle met latei; aan de zuidwestzijde een paneeldeur met kijkgat en latei, en een natuurstenen stoep (twee treden), een w.c.venster met latei en twee smalle vensters met latei, samengevat onder één segmentboo...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview