terug

Voormalig bankgebouw van de Arnhemsche Bank met hek

Weverstraat 40, Arnhem

Inleiding

Voormalig BANKGEBOUW van de Arnhemsche Bank met HEK, na 1907 het onderkomen van de Arnhemsche Verzekeringsmaatschappij en thans in gebruik als Dansacademie van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Het pand is gebouwd in het eerste decennium van de twintigste eeuw in overgangsarchitectuur met elementen van de Art Nouveau en het rationalisme.

Het pand is gelegen in de westelijke gevelwand van de Weverstraat en heeft (evenals het buurpand nummer 39) een enkele meters terugwijkende rooilijn ten opzichte van de overige panden in de aaneengesloten gevelwand. Het voorplein is aan de straatzijde afgezet met een hoog hek in Art Nouveau-stijl. Het smeedijzeren HEK is geplaatst tussen hoge bakstenen pijlers met geprofileerde hardstenen dekplaten en op een bakstenen plint met uitgemetseld trasraam en hardstenen deklijst. De hekken buigen op de hoeken naar binnen. De smeedijzeren poort is verwijderd.


Omschrijving

Onderkelderd pand van twee hoge bouwlagen en een zolderverdieping op onregelmatig grondplan. Het voorhuis heeft een zadeldak met de nok evenwijdig aan de voorgevel, ingeklemd tussen afgeknotte trapgevels. Het dak wordt onderbroken door een hoger opgetrokken travee. De dakschilden zijn belegd met rode kruispannen. De bakstenen gevels zijn in kruisverband gemetseld en worden afgesloten door een houten goot op klossen.

De asymmetrisch ingedeelde VOORGEVEL is zes traveeën breed. De rechter twee traveeën plus de flankerende ingangspartij risaleren licht. De linker travee en de tweede travee van rechts steken door de gootlijst heen en worden bekroond door opengewerkte bakstenen balustrade met hoger opgetrokken hoekpenanten, voorzien van geprofileerde hardstenen dekplaten en blokken. Voorts is de linker travee in de eerste bouwlaag uitgebouwd met een kwartrond ingangsportiek, dat aansluit op de voorgevel van het belendende pand. De bakstenen voorgevel is voorzien van een tweedelige hardstenen plint, smeedijzeren sierankers in Art Nouveau-stijl en een afsluitende houten goot op bewerkte zandstenen consoles eveneens in Art Nouveau-stijl. De regenpijpen hebben metalen vergaarbakken. De ingangspartij in de vierde travee bestaat uit: een hardstenen trap (drie treden en bomen), dorpel en hoekblokken met groeven in Art Nouveau-stijl; een dubbele paneeldeur met bewerkte stijlen en naald, smeedijzeren beslag en twee ruitjes met smeedijzeren roosters; geprofileerd kalf en achtruits bovenlicht met afgeschuinde hoeken onder ijzeren latei; een ijzeren luifel met...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview