terug

Rokin 69

Rokin 69, Amsterdam

Inleiding

Een in 1901 tot stand gekomen VERZEKERINGSKANTOOR, gelegen op de hoek met de Wijde Lombardsteeg. Opdrachtgever was The Marine Insurance Company Limited. De architect was G. van Arkel. Gebouwd in een stijl met verwantschap aan de sobere art nouveau alsmede aan een op Berlage geïnspireerde vormentaal. De bescherming betreft hier de bebouwing aan het Rokin 69/Wijde Lombardsteeg ongd. De uitbreiding in 1913-1914 door G. van Arkel, door het bijtrekken van de percelen Nes 80 en Wijde Lombardsteeg 8, valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekig grondplan tot stand gekomen verzekeringskantoor, bestaande uit een souterrain, een begane grond, deels twee en deels vier verdiepingen onder een kap. Vlakke zandstenen gevel met asymmetrische opzet. Verder gebruik van hardsteen voor de constructieve onderdelen en accenten. Op de hoek bevindt zich een opbouw, waarin de derde verdieping en een lagere vierde verdieping. Zowel aan de zijde van het Rokin als aan de zijde van de Wijde Lombardsteeg bevindt zich een schuinopgaand dakschild. Deze schilden worden met shingles gedekt. De verhoogde hoekpartij wordt afgesloten met een opmerkelijke kapvorm bestaande uit eveneens met shingles gedekte ojiefvormige dakschilden. Op de hoeken van de noklijn bevinden zich pirons. Het schuinopgaande dakschild aan de zijde van het Rokin toont een dakkapel met overkraging en venster met dubbel draairaam met gelede bovenlichten. Aan de zijde van de Wijde Lombardsteeg aan de linkerzijde een gevelbeeindiging als bij een Vlaamse gevel. Deze opbouw heeft een uitkraging met opgezette obelisken of pilonen en een hijsbalk met haak. Aan de zijde van het Rokin is de zijgevel als trapgevel uitgevoerd. Ook halverwege de kap aan de zijde van de Wijde Lombardsteeg bevindt zich een trapgevel. De gevel aan de zijde van het Rokin. Deze gevel toont op het niveau van de begane grond, benevens enkele openingen naar het souterrain links, aan de rechterzijde de hoofdtoegang. De dubbele, getraliede eikehouten deuren zijn iets verdiept geplaatst en worden verder geflankeerd door de zware gebogen consoles van de bovengelegen erker. Boven het zware kalf een licht getoogd meerruits bovenlicht onder overhuiving. Aan de linkerzijde twee identieke, getraliede vensters met draairamen en boven een bewerkt kalf een licht getoogd meerruits geleed bovenlicht onder gebogen hardstenen hanekam. Op het niveau van de eerste verdieping aan de rechterzijde de erkeruitbouw met smalle vens...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview