terug

Voorm. Veenkoloniale Westerwoldse Hypotheekbank

Hoofdstraat 28, Ter Apel

Inleiding

Voormalig BANKGEBOUW volgens de gevelstenen in het pand gebouwd in 1909 onder architectuur van J.H. Eleveld. Het pand, dat is opgetrokken in een aan het Rationalisme verwante bouwtrant, is gebouwd in opdracht van de Veenkoloniale Westerwoldsche Hypotheekbank. Tegenwoordig doet het dienst als praktijkwoning van een huisarts. Aan het exterieur van het pand is, voorzover zichtbaar, in de loop der jaren nauwelijks iets gewijzigd.

Het gebouw is beeldbepalend gelegen aan het kanaal op de hoek van de Hoofdstraat en de Stationsstraat, in het centrum van Ter Apel.


Omschrijving

Voormalig BANKGEBOUW opgetrokken in een bruin-rode bezande baksteen op een trasraam van donkere klinkers afgezet met een rollaag. Het samengstelde dak, gedekt met (vernieuwde) leien, heeft een gemetselde schoorsteen op de nok en een overstekende goot met golfrandje op houten klossen waaronder een fries van rode baksteen. In het dakvlak aan de oostzijde en de noordzijde een met leien beklede dakkapel met twee vierruits ramen onder een zinken schilddakje met piron, en een overstekende goot op klossen. Het twee bouwlagen hoge pand heeft op de begane grond overwegend dubbele vensters met vierruits bovenlichten onder een natuurstenen latei, en op de verdieping kruisvensters onder een strek. De vensters zijn voorzien van natuurstenen onderdorpels.

In de voorgevel (zuid) de hoofdentree onder een doorgetrokken geveldeel met steekkap, afgezet met een natuurstenen daklijst en aanzetstenen. De entree bestaat uit dubbele gelakte paneeldeuren waarin twee ruitvormige deurlichten, met twee zijlichten en een halfrond bovenlicht, alle van gekleurd glas-in-lood. De entree bevindt zich in een gemetselde rondboogportiek met rondboog in muizentand en natuurstenen aanzetsteen met `Anno', en twee natuurstenen aanzetstenen met `19'. Voor de entree een natuurstenen stoep (drie treden) tussen twee natuurstenen zijmuurtjes, met een bordes van granito. Aan de rechtermuur van de portiek een decoratieve smeedijzeren leuning. Boven de entree een in lagen gemetseld halfrond balkon, vóór een loggia onder een rondboog in muizentand. In de topgevel met siermetselwerk in rode baksteen een ruitvormige venster binnen een ruitvormige rollaag van rode baksteen. Tevens in de voorgevel, op de begane grond drie dubbele vensters met vierruits bovenlichten onder een natuurstenen latei; op de verdieping drie kruisvensters met strek. In het dakvlak van de voorgevel een kleine met leien beklede dakkapel met fors ruitvormig ...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview