terug

Tilburgse spaarbank

Noordstraat 123, Tilburg

Inleiding

Het Neo-Renaissance pand werd in 1910 gebouwd als BANKGEBOUW MET BOVENWONING en is gesitueerd op de hoek van een vijfsprong. Het pand werd ontworpen door C.F. van Hoof in opdracht van het bestuur voor de Vereniging Tilburgse Spaarbank. Het pand is in de jaren negentig van de 20ste eeuw inwendig verbouwd.

Omschrijving

Het tweelaagse deels onderkelderde hoekpand heeft een L-vormige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen met decoratieve elementen van hardsteen en zandsteen en gekrulde smeedijzeren sierankers. Op de zadeldaken liggen leien in Maasdekking. De afgeschuinde hoek aan de vijfsprong wordt geaccentueerd door een drielaagse toren met spits. Aan weerskanten hiervan bevinden zich vijf traveeën, waarvan de twee hoektraveeën worden bekroond door een trapgevel. De gevel is ter plaatse van de toren aan de rechterzijde, de Noordstraatgevel, met de beide entrees rijker gedetailleerd. De gevel aan de Noordstraat heeft een basement van hardsteen uitgevoerd in rustica, dat aan de Korte Schijfstraat is van baksteen. De toren heeft schuiframen; de overige vensters zijn uitgevoerd als kruiskozijn. Alle bovenlichten zijn voorzien van glas-in-lood en gekanteelde en gekrulde loodslabjes. Onder de ramen bevindt zich een cordonlijst van hardsteen. Ter hoogte van de onder-, wissel- en bovendorpels bevinden zich zandstenen speklagen.

Boven de torenramen van de begane grond bevinden zich rondbogen, op de etage segmentbogen en elders korfbogen. Er bevindt zich baksteenmozaïek in de boogvullingen. De bogen in de Korte Schijfstraat zijn van bruine baksteen zoals de gevel. Die aan de Noordstraat zijn van rode baksteen evenals de neggen en hebben een gedecoreerde sluitsteen, met een zogeheten "muntenrandje". Tussen de etages bevindt zich een smalle rand siermetselwerk gevat tussen gele baksteen. Ter hoogte van de toren bevindt zich hier een marmermozaïek van lichtgrijs met zwarte belettering. De naam "Vereeniging Tilburgsche Spaarbank" is aldus vereeuwigd. Bijzonder is hier de oorspronkelijke in de muur verzonken zinken regenpijp, voorzien van zigzagdecoratie. De gevel van de Korte Schijfstraat is sober: links op de begane grond is een blind raam. Hierachter bevond zich de kluis. De etage heeft eenzelfde vensterindeling als op de begane grond. In de trapgevel bevinden zich twee schuiframen en een oculus, het geheel bekroond door een sierkogel. Naast de trapgevel bevindt zich een gootlijst op klosjes. In het dakvlak bevinden zich twee dakkap...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Wikipedia Afbeeldingen Streetview