terug

Woonhuis

Wolwevershaven 22, Dordrecht

Inleiding

WOONHUIS uit 1906 naar ontwerp van de architecten Gebr. Van Gendt A.L.zn uit Amsterdam. Het pand is in opdracht van bankier Otto B. de Kat van Bleiswijk gebouwd in Overgangsarchitectuur met Art Nouveau-elementen. Deze opdrachtgever liet ook een groot bankgebouw aan de Wijnstraat 239 bouwen, eveneens naar ontwerp van Van Gendt. Het woonhuis ligt ongeveer 13 m. terug uit de rooilijn zodat het over een ruime voortuin beschikt die ongeveer een halve meter hoger dan de straat ligt. De tuin is omheind met een smeedijzeren HEK met hardstenen onderbouw en enkele treden. De achtergevel van het pand ligt aan de Oude Maas.


Omschrijving

Het zeven traveeën brede woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond met risaliet aan de voorzijde, en is opgetrokken in donkere baksteen met een hardstenen onderbouw over twee bouwlagen en een kaplaag. Het woonhuis heeft een samengestelde kap met schild-, tent- en zadeldaken die zijn bedekt met rode tuiles du Nord. Aan de voorzijde bevindt zich een geprofileerde gootlijst met bloktandfries. De woning heeft rechthoekige vensters met houten schuifkozijnen. De vensters hebben bovenlichten met middenstijl en glas-in-lood en zijn aan de bovenzijde voorzien van hanenkammen of een segmentboog (verdieping) en aan de onderzijde van hardstenen dorpels. Voor het pand is een granito bordes aangelegd met een hardstenen stoep met enkele treden naar de voordeur.

De voorgevel heeft links een tweeassige risaliet met tentdak en zinken piron, in het midden een tweeassig rechtafgesloten deel waarin links de entree, en rechts een puntgevel van drie vensterassen met zadeldak. De entree heeft een brede zandstenen omlijsting met ingegraveerde decoraties en met een tandlijst. De getoogde paneeldeur heeft vierkante deurlichten met glas-in-lood en een tweeledig bovenlicht met glas-in-lood. Direkt naast de deur is binnen de zandstenen omlijsting een kruisvenster geplaatst. De risaliet heeft twee kelderluiken en op de begane grond twee vensters met kruiskozijnen. Op de rechterhoek een ijzeren lantaarn die middels zandstenen blokken is ingemetseld. Geheel rechts bevindt zich een erker met een hardstenen onderbouw, met vier smalle vensters in de voorzijde en één smal venster in elke afgeschuinde zijde. De vensters zijn in een samengesteld kozijn geplaatst met een geprofileerde lijst. Op het platte dak van de erker een balkon met een gemetselde balustrade met een hardstenen rand en met een granito vloerplaat. Aan het balkon dubbele deuren en twee ven...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed/rijksmonumenten.info

 
Info  Reacties Afbeeldingen Streetview